Olej z czarnuszki tłoczony na zimno

EAN: N/A
Kategoria:

34,50 

(3 opinie)

Olej z czarnuszki 100% tłoczony na zimno.

Za zakup produktu otrzymasz 35 Punkty!
Pi-nuts
Report Abuse

Opis

Olej z czarnuszki 250 ml to alternatywa dla kapsułki lub tabletki. Produkt premium tłoczony na zimno w Polsce zbiera pozytywne opinie konsumentów. Olej z czarnuszki powstaje z najlepszego produktu bazowego. Rozlewany jest do odpowiednich butelek po 250 ml. Dzięki temu zachowuje wszystkie cenne składniki, które są wrażliwe na wysoką temperaturę. Nie bez znaczenia jest także ciemny kolor butelki. Działa jak filtr przeciwsłoneczny, zabezpiecza olej przed utlenianiem na skutek działania słońca.

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno można spożywać, jak i stosować zewnętrznie (na włosy, ciało, twarz). Dawkowanie oleju z czarnuszki zimnotłoczonego musi być ściśle przestrzegane.

Informacje o produkcie bazowym

Nigella sativa to roślina, z której są pozyskiwane ziarna czarnuszki. Znana jest ona ludziom w gruncie rzeczy od czasów starożytnych. Spotkać ją można w Europie Wschodniej, na Bliskim Wschodzie oraz w Azji Zachodniej. Kwitnie ona na biało, niebiesko oraz fioletowo. Czarnuszka siewna jest rośliną jednoroczną, możliwą do uprawiania także w Polsce. Z tego względu olej pochodzący z jej nasion, jest sprzedawany i produkowany przez rodzimych przedsiębiorców. W kraju zbiory odbywają się mniej więcej w połowie sierpnia, kiedy to roślina uzyskuje swoją pełną dojrzałość. Zbiera się ją, związując w snopy, suszy mniej więcej 2-3 dni, a następnie zbiera aksamitne, czarne nasiona.

Właściwości oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki jest produktem, który posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Nie jest on jednak lekiem i sam w sobie nie może być stosowany w szeroko pojętych celach leczniczych. Ma pozytywny wpływ na działania organizmu, wspomaga w niektórych sytuacjach leczenie i poprawia kondycję całego ciała. Od lat czarnuszka jest rośliną dogłębnie badaną przez ekspertów w celu potwierdzenia jej wyjątkowych właściwości.

Za najważniejszy składnik zawarty w czarnuszce, uważany jest tymochinon. Jest to związek fitochemiczny, który wykazuje właściwości przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. Prócz tego w czarnuszce znajduje się bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Obecna jest w niej także spora ilość witaminy E, minerały, garbniki oraz olejki eteryczne.

Spożywanie roztartej czarnuszki siewnej lub też przetworzonej na olej, wspomaga leczenie niektórych chorób. Może ona pomagać organizmowi w walczeniu z cukrzycą, poprzez obniżenie poziomu glukozy oraz wzmaganie wydzielania insuliny. Jej przyjmowanie ma także wpływ na obniżenie ciśnienia tętniczego oraz pomaga zmniejszyć uciążliwe objawy astmy. Substancje zawarte w nasionach czarnuszki oddziałują również na ośrodkowy układ nerwowy, dlatego też jej spożywanie może pomagać łagodzić stany depresyjne i wspierać organizm. Wpływa ona również na ułatwione odkrztuszanie, dlatego poleca się spożywanie jej w okresie przeziębienia i podczas walki z różnymi infekcjami, katarem oraz kaszlem.

Stosowanie oleju z czarnuszki na włosy, twarz, ciało w kosmetyce

Olej z czarnuszki znalazł również bogate zastosowanie w kosmetyce. Stosuje się go przede wszystkim na skórę oraz na włosy. W przypadku nakładania oleju z czarnuszki na skórę zyskuje się naturalny filtr przeciwsłoneczny, który chroni przed oparzeniami. Ponadto nałożeniu kilku kropel na twarz jest w stanie złagodzić stany oparzeniowe, które już zdążyły wystąpić. Pomaga on szybciej goić się ranom, ale może wspomagać również leczenie niektórych dolegliwości występujących w obrębie głowy. Mowa tutaj między innymi o AZS, liszaju, łupieżu lub też trądziku.

Olej z czarnuszki wykazuje również dobroczynny wpływ na skórę głowy, a przede wszystkim na kondycję włosów. Nakładanie go na skalp pomaga przede wszystkim przeciwdziałać wypadaniu włosów, ale również pobudza do porostu nowych. Wzmacnia je, zagęszcza oraz nawilża. Można stosować go jedynie na skórę lub też na całą długość włosów.

Typowe zastosowanie i dawkowanie oleju z czarnuszki

Olej jak zostało już to wcześniej wspomniane, może być stosowany doustnie, w celu poprawy kondycji całego organizmu. Wykorzystuje się go również w kosmetyce, między innymi do nawilżenia skóry twarzy oraz skóry głowy. Znajduje on jednak również szerokie zastosowanie w kuchni. W przypadku mięs, ziarna czarnuszki wykorzystuje się przede wszystkim do delikatnej jagnięciny oraz drobiu. Dodaje się je również do sałatek, do przyrządzania marynaty oraz do twarożku. Wypieki takie jak bułki oraz chleb, również bardzo często są uzupełniane o ziarna czarnuszki. Sam olej z nasion czarnuszki można stosować natomiast na zimno, przykładowo jako dressing do sałatek. Ze względu na jego gorzkawy smak, poleca się jego spożywanie w towarzystwie soku z cytryny lub też miodu. Pomaga to również uniknąć późniejszego nieprzyjemnego odbijania, które niekiedy może wystąpić.

Kiedy można stosować olej z czarnuszki dla dzieci i dorosłych

Zgodnie z przeciwwskazaniami, oleju z czarnuszki nie powinny bez kontroli spożywać kobiety ciężarne oraz dzieci poniżej trzeciego roku życia. W niektórych wypadkach, gdy wdrożenie innego leczenia nie jest możliwe, może on stanowić alternatywę dla kobiet w ciąży, które zmagają się z infekcjami. Ma on bowiem właściwości przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. W niektórych wypadkach olej z czarnuszki dla dzieci i dorosłych może być źle tolerowany przez organizm. Może wystąpić również uczulenie na produkt. Wówczas należy go odstawić i skontaktować się w tej kwestii z lekarzem.

Przeciwwskazania do stosowania oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno jest pozyskiwany w sposób naturalny. Z tego względu nie ma praktycznie żadnych przeciwwskazań do jego spożywania. W niektórych przypadkach może on jednak wykazywać działanie przeciwskurczowe. Z tego względu nie jest on wskazany do spożywania przez kobiety w ciąży oraz dzieci poniżej trzeciego roku życia.

Gdzie kupić olej z czarnuszki i na co zwrócić uwagę przed zakupem?

Olej z czarnuszki warto kupować u rodzimych producentów, którzy zajmują się samodzielnie jego tłoczeniem. Również apteka olej z czarnuszki zwykle ma w swojej ofercie. To daje gwarancję, że olej jest świeży i zachowa wszystkie swoje najcenniejsze właściwości. Dokonując zakupu, dobrze jest zwrócić uwagę na jego sposób tłoczenia. Najcenniejszy jest olej tłoczony na zimno, ponieważ zachowuje on swoje pierwotne właściwości i znacznie więcej składników odżywczych, niż oleje tłoczone innymi metodami. Cena oleju z czarnuszki nie należy do niskich. Należy jednak wystrzegać się masowej produkcji. Wiele rodzimych olejarni tłoczy olej na zamówienie, jest on zatem świeży i ma najwyższą jakość.

Opinie o oleju

Olej z czarnuszki dla dzieci i dorosłych na włosy, twarz, ciało obecnie staje się coraz popularniejszy na polskim rynku. Stosowany jest on zarówno przez osoby chcące wspomóc leczenie swoich chorób, jak i przez ludzi chcących zadbać o swoje zdrowie profilaktycznie albo wygląd. Coraz częściej podawany jest on również dzieciom, celem wzmocnienia ich naturalnej odporności (od 4 roku życia). Cieszy się on dobrymi opiniami, szczególnie wśród osób stosujących go regularnie i mogących dzięki temu zaobserwować jego wpływ na własny organizm.

NAJCZĘŚCIEJ ZADAWANE PYTANIA O OLEJU Z CZARNUSZKI

  1. Mój olej ma inny kolor niż poprzednio — dlaczego?

Kwestia ta jest uzależniona bezpośrednio od partii ziaren. Są one w pełni naturalne, dlatego też potrafią znacząco różnić się pomiędzy sobą. To właśnie z tego względu olej z czarnuszki niekiedy bywa jasny i dość delikatny w smaku. Innym razem może być natomiast bardziej wyrazisty, a nawet gęsty. Wszystko to uzależnione jest również od osadu, który w olejach niefiltrowanych występuje naturalnie. Jeśli osadu jest dużo, wówczas olej jest bardziej mętny. Jeśli jest go mniej, wówczas mamy do czynienia z olejem przezroczystym. Najistotniejsze jest jednak to, że pomimo tych dysproporcji, olej nie traci swoich właściwości. Naturalnie występujący osad nie wpływa na to, iż jest on gorszej jakości. Nawet przy osadzie utrzymującym się do góry, można go spożywać.

  1. Jak przechowywać olej?

Olej zawsze powinien być przechowywany zgodnie z rekomendacjami producenta. W przypadku oleju z czarnuszki zaleca się jednak aby był on zarówno przed otwarciem, jak i po otwarciu, trzymany w warunkach chłodniczych.

  1. Czy mogę spożywać olej po terminie ważności?

W przypadku każdego produktu termin ważności jest wartością orientacyjną. Warto jednak trzymać się zaleconych granic. Olej z czarnuszki dla dzieci i dla dorosłych na twarz, włosy, ciało, który jest po terminie i nie nadaje się do bezpośredniego spożycia, można wykorzystać na inny sposób. Przykładowo dodać kilka kropel do szamponu, użyć jako nawilżający balsam lub też na różne zmiany trądzikowe w obrębie twarzy.

  1. Od jakiego wieku można dzieciom podawać olej?

Według opinii już od 1 roku życia można podawać dzieciom olej z czarnuszki. W większości wypadków radzi się jednak, aby nie podawać go przed 4 rokiem życia. Można spróbować robić to wcześniej, jednak w dawce zaledwie kilku kropel. Dzięki temu można przyzwyczaić do tego organizm dziecka, jak i zobaczyć, czy nie wystąpi żadna reakcja uczuleniowa. Dawkowanie oleju z czarnuszki zalecamy skonsultować z lekarzem lu pracującym w aptece farmaceutom.

  1. Jak podawać olej z czarnuszki dziecku?

Olej z czarnuszki ma wiele cennych właściwości, ale dla większości osób i sporą wadę — smak. Jest on gorzki, bardzo mocno nasycony i typowo korzenny. Dzieci zazwyczaj niechętnie go spożywają, dlatego warto podawać im go w towarzystwie innych, smaczniejszych płynów. Może być to miód, sok z cytryny, ale również i syropy owocowe, przykładowo malinowy. Wpłynie to pozytywnie na złagodzenie smaku i pozwoli dziecku przyzwyczaić się do tego zdrowego nawyku.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna: 3700 kJ / 900 kcal
Tłuszcze [g] 100
w tym kwasy tłuszczowe nasycone [g] 16
Węglowodany [g] 0
w tym cukry [g] 0
Białko [g] 0
Błonnik [g] 0
Sól [mg] 0

Produkt polski – olej z czarnuszki zimnotłoczony wytwarzany i pakowany w Polsce

Produkt jest dostępny w stałej sprzedaży, a stany magazynowe uzupełniamy na bieżąco.

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno został wyprodukowany na terenie Polski. Produkt ten jest w stałej dostępności, utrzymywanej w stanie magazynowym. Olej z czarnuszki zimnotłoczony pakowany jest w szklane butelki.

Marka

Pi-nuts

Pi-nuts

Informacje dodatkowe

Waga 0.25 kg
Wielkość opakowania

2 x 250ml, 250 ml, 4 x 250ml

5.0 Średnia ocena Rated (3 opinie)

Rated
100%
Rated
0%
Rated
0%
Rated
0%
Rated
0%

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You have to login to add images.

  1. Barbara

    Dobry olej z czarnuszki to dziś rzadkość. Dla tych, którzy cenią sobie dobry produkt jest ta oferta.

    Helpful (0) Unhelpful (0)
  2. Magda

    Ten świeży olej z czarnuszki jest dla mnie wyjątkowo smaczny. Cena ok. Kupiłam przy okazji kolejnego zamówienia past orzechowych. Kupię ponownie, chociaż brakuje większych butelek w ofercie.

    Helpful (0) Unhelpful (0)
  3. Szymon N.

    Po olej z czarnuszki sięgam od długiego czasu. Dotychczas z innej firmy. Zdecydowałem się na zakup ze sklepu Pi-nuts przy okazji zakupu innych produktów. Cena nie jest najniższa. Opakowania nie za duże. Na moje potrzeby 250 ml oleju z czarnuszki starczy. Zakup oceniam pozytywnie. Olej świeży, smaczny i bardzo dobrej jakości.

    Helpful (0) Unhelpful (0)
          Sorry no more offers available